Echipamente existente
Descriere

Instalatia de incercare la tractiune
asistata de calculator

Domenii de expertiză
  • Modelarea, simularea si optimizarea tehnologiilor si echipamentelor de deformare plastica inclusiv a procedeelor neconventionale (forjare si presare orbitala, tragere si trefilare fara filiera, extrudare asistata de frecare, laminare microprofile).
  • Incercari de deformabilitate la cald si rece prin rasucire, tractiune si compresiune, pentru noi materiale  si procese avansate de deformare plastica.
  • Noi scule si tehnologii de deformare plastica (matrite elastice, laminare/tragere de precizie, extrudare unghiulara in canale egale, tragere fara filiera).
  • Presare si sinterforjare la densitati ridicate a pieselor sinterizate prin procedee neconventionale (presare orbitala, extrudare si presare asistata de frecare, presare in matrite elastice, etc.)
  • Realizarea de materiale nanostructurale prin deformari plastice severe (ECAE-extrudare unghiulara in canale egale, rasucire cu presare).
  • Analiza cu elemente finite si proiectarea tehnologica pentru materiale avansate si piese  complexe realizate prin deformare plastica .
  • Training si consultanta pentru inginerii din industrie in domeniul deformarilor plastice (forjare, matritare, laminare, extrudare, sinterforjare) si a presarii sinterizatelor.
  • Tratamente termice de volum aplicate materialelor metalice

  • Tratamente termochimice in plasmă

  • Obţinerea de straturi de acoperire prin depuneri din fază de vapori (PVD şi CVD)

  • Inlocuirea tehnologiilor poluante de acoperire galvanică cu tehnologii curate

  • Creşterea rezistenţei la uzare, coroziune, oboseală şi şoc termic a materialelor metalice prin aplicarea de tratamente de suprafaţă şi/sau acoperiri

  • Coroziune şi protecţie anticorozivă

Infrastructura de cercetare-dezvoltare

Echipamente  si utilaje pentru procese de deformare plastica (prese hidraulice  :400, 1000, 2500 kN, prese mecanice 63, 400, 630 kN, laminoare duo Ø300x250, masina de incercat la tractiune/compresiune 200kN, instalatie de incercat la rasucire  la cald si rece, presa orbitala de forjat/matritat 1600 kN tip PXW100, instalatie de deformare superplastica prin tractiune si umflare gazostatica controlata de calculator, masini de tras bare si sarma, utilaje de prelucrat prin aschiere, sisteme de achizitie si prelucrare a datelor pe calculator, masina de slefuit si polizat probe metalografice, microdurimetru Vickers DM-8, retea de calculatoare si statii grafice pentru analiza cu element finit, softuri profesionale performante SUPERFORM, QFORM, AUTOFORM, FORGE 2, DEFORM, SOLID WORKS, biblioteca cu cele mai recente carti si reviste in domeniul deformarilor plastice publicate pe plan mondial.

Instalaţie de nitrurare ionică tip NITRION 10, Instalaţie pentru depunere in vid prin evaporare termică, Instalaţie de călire superficială (8000 Hz. 100 kW), Cuptoare tip camera (max. 1200 oC), Cuptor cu retorta metalică (max. 650 oC), Etuvă  (max. 250 oC), Durimetru Brinel-Vickers, Durimetre Rockwell (2 buc.), Ciocan pendul Charpy, Maşină de incercat la tracţiune, Aparat de determinare a grosimii straturilor de acoperire, Pirometru optic portabil, Microscop Neophot 2, Microscoape optice, Stereomicroscop, Stand pentru incercare la şoc termic, Baie ultrasonică, Hotă absorbantă, Instalaţie de incercări la coroziune in ceaţă salină, pH-metru electronic, Stand pentru depuneri electrochimice


Facilităţi oferite

Cercetari aplicative privind optimizarea proceselor de deformare plastica, date experimentale privind comportarea materialelor metalice la deformare plastica la cald si rece, proiectarea tehnologiilor de deformare plastica si presari pentru piese complexe prin optimizarea regimului de deformare utilizand modelare si simulare cu metoda elementului finit. Realizarea prin  microproductie a unor piese matritate/laminate/trase de precizie si forme complexe, inclusiv prin matritare orbitala la rece. Tratamente termice pentru loturi mici de piese, pe bază de contract sau comandă (nitrurare ionică, recoaceri, căliri, reveniri etc.).Analiza şi caracterizarea materialelor metalice (analize metalografice, determinări ale caracteristicilor mecanice, evaluarea comportării la uzare, coroziune, tribocoroziune şi şoc termic). Stabilirea de tehnologii de tratament termic. Consultanţă de specialitate in domeniile: Alegerea corectă a materialelor, a tehnologiilor de tratament termic şi de acoperire, Analiza defectelor, Depunerea din fază de vapori a straturilor subţiri pentru aplicatii tribologice, Echipamente de tratament termic, Coroziune şi protecţie anticorozivă, Depuneri electrochimice
 
Echipa de cercetare este formata din 17 cadre didactice, doctoranzi cu frecventa si trei tehnicieni. Majoritatea membrilor echipei au facut specializari la universitati de prestigiu din Marea Britanie, Franta, Italia si Spania si au fost implicati in realizarea unor contracte de cercetare internationale (INCOCOPERNICUS PL96 4424 RotaRY Forming (1997-99), EUREKA CORESS EU 1424 (1997-2001), CRAFT GST1ST LOTHISS (2000/2004) si in peste 40 de contracte si granturi de cercetare interne avand ca tema optimizarea proceselor de deformare plastica (realizarea corpului de bujie prin extrudare combinata pentru Dacia SUPERNOVA), utilizarea matritelor elastice la presarea pieselor sinterizate complexe, laminarea si tragerea  unor microprofile complexe. Se asigura consultanta si instruire in domeniul proiectarii si fabricarii prin deformare plastica a pieselor de forma complexa si a utilizarii optime a utilajelor si echipamentelor de deformare plastica prin folosirea softurilor profesionale existente.
 
Modul de utilizare
Accesul se face pe baza de contracte de cercetare sau prin comenzi pentru servicii si microproductie.
 
Certificate emise de laborator
Se emit certificate de incercari pentru utilajele de deformare plastica (rigiditate statica, randament, precizie de lucru), analize structurale si proprietati mecanice (rezistenta de deformare, deformabilitate) pentru semifabricate realizate prin deformari plastice. Pentru cursurile de perfectionare se emit certificate conform regulamentului DECID al UTC-N.

Proiecte de cercetare

Proiecte internationale:

1) INCOCOPERNICUS: PL 96 4424 –Rotary Forming: Optimizarea matritarii orbitale (rotative) la rece pentru piese complexe la care s-a finalizat un program de simulare si modelare cu EF a procesului de matritare orbitala la rece pentru piese din otel si aliaje de Al. Parteneri din Germania, Polonia, Slovacia, Franta si Romania.

2) EUREKA CORESS EU 1424: Realizarea unor piese complexe din oteluri inoxidabile inalt rezistente la uzura si coroziune, prin metalurgia pulberilor. Echipa a realizat presarea orbitala de mare densitate si sinterizarea acestora .Parteneri din Marea Britanie, Italia , Turcia si Romania.

3) CRAFT–LOTHISS GS1ST-50214: Realizarea de piese complexe inalt rezistente la uzura din oteluri rapide, prin reducerea temperaturii de sinterizare.Echipa a realizat presarea orbitala si clasica in matrite elastice a pieselor de tipul insertiilor de matrite, scaunelor de supape. Parteneri din Marea Britanie, Italia si Romania.

4) LOMAF –CRAFT si Grant tip A: Realizarea de spume metalice din Al prin metalurgia pulberilor. Echipa a realizat spume de Al prin presarea pulberilor cu amestec spumant de Ti H2 orbital si in matrite elastice la densitati inalte.

Proiecte nationale:

  1. Cercetări privind preprocesarea şi procesarea materialelor compozite avansate cu matrice metalică MMCs şi ceramică CMCs
  2. Cercetări privind tehnologiile de realizarea a pieselor sinterizate de înaltă rezistenţă destinate echipamentelor pentru agricultură şi industria alimentară, prin introducerea măsurilor de protecţia mediului.
  3. Cercetări privind tehnologia de obţinere şi studiul proceselor şi fenomenelor de educare a produselor din aliaje cu memoria formei, utilizând metalurgia pulberilor.
  4. Aliaje metalice uşoare pentru industria aeronautică şi spaţială cu structură thixotropică, realizate prin metalurgia pulberilor.
  5. Cercetări privind procesarea, caracterizarea şi utilizarea spumelor metalice
  6. Program IMPACT-PULBCOMSEC, Parteneriat UTC-N, S.C. Sinterom S.A. Cluj-Napoca
  7. Echipamente şi tehnologii inovative specifice metalurgiei pulberilor.
  8. Tehnologii inovative de obţinere a contactelor electrice prin utilizarea extrudării unghiulare în canale egale.

Granturi de cercetare in derulare:

Proiect nr. 71-140 (PN II - Parteneriate in domenii prioritare): CERCETARI PRIVIND SINTEZA SI CARACTERIZAREA MATERIALELOR AVANSATE CU APLICATII SUPRACONDUCTOARE SI TRIBOLOGICE (Rolul: Partener)

 Proiect nr. 71-061 (PN II - Parteneriate in domenii prioritare): TEHNOLOGII SI MATERIALE INOVATIVE PENTRU FABRICAREA PIESELOR DE UZURA DESTINATE PRODUCTIEI DE AUTOMOBILE (Rolul: Partener)

 Proiect nr. 1145/2007 (program INOVARE) TEHNOLOGIE DE OBTINERE A STRATURILOR ANTICOROZIVE PRIN CODEPUNERI COMPOZITE CU PARTICULE NANOMETRICE (Rolul: Partener)

Presa de forjat orbital PXW 100

Masina de slefuit si polizat

probe metalografice

Microdurimetru Vickers DM 8-B


Instalatia de incercare la rasucire

Cuptor tubular tip Carbolyte

Laminor duo Ø 300 x 250

Laborator de calcul si proiectare


Laborator
Modelarea si simularea
proceselor de deformare plastica